MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka...
fot. Tatyana Aksenova/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Aquafaba – woda z gotowania cieciorki

Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka lub puszki) to zaskakująco efektywny zamiennik białek jaja w daniach, które wymagają ich ubicia na pianę. Aquafaba, bo tak się nazywa, ma co prawda nikły aromat „strączkowy”, ale po ubiciu i dodaniu składników aromatycznych wychodzą z niej pyszne bezy. Na jej bazie można też przygotować pianki marshmallow, makaroniki czy nugat.

Aby zastąpić 1 jajko (a właściwie białko jaja), użyj w przepisie 3 łyżek wody z cieciorki (45 ml).

Woda z cieciorki zastępuje też żółtka jaja w majonezie, choć do jego przygotowania można tak naprawdę użyć wielu różnych składników. Najprościej zmiksować ten sos, zamieniając jaja na taką samą objętość mleczka sojowego (bez cukru, choć może być z zagęstnikami) i nieco zwiększyć udział musztardy.

Zobacz również

Ubaw na ławce rezerwowych reprezentacji Polski. O co chodziło?

Ubaw na ławce rezerwowych reprezentacji Polski. O co chodziło?

Nasz aktor Rafał Zawierucha to fan... zabytkowych mercedesów. WIADOMOŚCI

Nasz aktor Rafał Zawierucha to fan... zabytkowych mercedesów. WIADOMOŚCI

Polecamy

Czy mrożony chleb jest zdrowy? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Czy mrożony chleb jest zdrowy? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Przyszłość gamingu i kariera e-sportowa. Niezwykłe wydarzenie dla młodzieży

Przyszłość gamingu i kariera e-sportowa. Niezwykłe wydarzenie dla młodzieży

Ma 81 lat i pokonuje wszelkie granice. Po 60-tce weszła na Mont Blanc!

HIT DNIA
Ma 81 lat i pokonuje wszelkie granice. Po 60-tce weszła na Mont Blanc!