MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten...
fot. 123 RF

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Szybkie rozmrażanie mięsa

Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten błąd, a mianowicie wrzucamy mięso do miski z ciepłą lub gorącą wodą. Mięso powinno rozmrażać się powoli, najlepiej w lodówce, gdzie temperatura jest około 4 stopni Celsjusza. Unikniemy w ten sposób utraty smaku produktu oraz zmiany jego struktury. Ciepła woda rzeczywiście szybciej rozmrozi mięso, ale może doprowadzić do tego, że straci ono swój kolor i się zepsuje. Najlepszą metodą rozmrażania jest pozostawienie zamrożonego mięsa na noc w lodówce, gdzie panuje niska temperatura, która hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Jeżeli zależy nam na czasie, użyjmy mikrofalówki, ale tylko z funkcją defrost.

Zobacz również

Nad Bałtykiem słoneczny czerwiec 2024. Polecamy Darłowo. Byliśmy tam. Zdjęcia

Nad Bałtykiem słoneczny czerwiec 2024. Polecamy Darłowo. Byliśmy tam. Zdjęcia

Tak było na imprezach w Cool Clubie w Grudziądzu w 2012 roku

Tak było na imprezach w Cool Clubie w Grudziądzu w 2012 roku

Polecamy

Myję truskawki w wodzie z tym składnikiem. Zachowują świeżość przez kilka dni

Myję truskawki w wodzie z tym składnikiem. Zachowują świeżość przez kilka dni

Jak dojechać do Rzymu pociągiem? Tiktokerka zdradza: To możliwe i tanie

Jak dojechać do Rzymu pociągiem? Tiktokerka zdradza: To możliwe i tanie

1200 zł na kolonie dla dziecka. Sprawdź, kto skorzysta

1200 zł na kolonie dla dziecka. Sprawdź, kto skorzysta