MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gotowanie warzyw często powoduje, że tracą kolor. Zanim...
fot. Iuliia Bogdanova/Getty Images

Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni

Co niszczy witaminę C? Dodawanie sody do gotowania

Gotowanie warzyw często powoduje, że tracą kolor. Zanim jednak posłuchasz kulinarnych rad i dodasz np. do brokułu sody oczyszczonej, zastanów się dwa razy. Ten zasadowy związek powoduje przyspieszony rozpad witaminy C, dlatego warto raczej użyć mniejszej ilości wody (wypłucze mniej tego składnika) i postawić na krótsze ogrzewanie.

Zobacz również

Tłumy na basenie przy ulicy Sudeckiej w Jeleniej Górze

Tłumy na basenie przy ulicy Sudeckiej w Jeleniej Górze

Ruszył Słupski Jarmark Wakacyjny! Zobacz, co można znaleźć na stoiskach [ZDJĘCIA]

Ruszył Słupski Jarmark Wakacyjny! Zobacz, co można znaleźć na stoiskach [ZDJĘCIA]

Polecamy

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Gdzie wyrzucić stary tusz do rzęs, a gdzie dezodorant? Rozwiewamy wątpliwości

O TYM SIĘ MÓWI
Gdzie wyrzucić stary tusz do rzęs, a gdzie dezodorant? Rozwiewamy wątpliwości

Uwaga na zmiany w przepisach od 1 lipca. Rosną kary dla zapominalskich

Uwaga na zmiany w przepisach od 1 lipca. Rosną kary dla zapominalskich